Ene – Mene – Terpenen: Wat zijn terpenen eigenlijk?
Terpenen, zelfs als je je er tot nu toe niet van bewust was, zijn een integraal onderdeel van ons leven. Wanneer we tijdens een wandeling door het bos de karakteristieke geur van de hars van een conifeer inademen, of de heerlijke geur van een bloem ruiken, komen we terpenen tegen.
We hebben ook de fruitige smaak van vers fruit aan hen te danken, omdat alle natuurlijke smaken in voedsel oorspronkelijk afkomstig zijn van terpenen.
Dit zijn vluchtige organische stoffen die voorkomen in planten en verantwoordelijk zijn voor hun karakteristieke geur. Vooral in de bloemen, bladeren, vruchten, wortels en hars zijn hoge concentraties terpenen te vinden. Over het algemeen kan worden gezegd dat alle planten die als etherische olie kunnen worden gekocht, ook een grote hoeveelheid terpenen bevatten.
Maar terpenen ontvouwen hun werking niet alleen door de geur, omdat de essentiële oliën ook door de huid kunnen worden opgenomen. Daarom worden ze vaak gebruikt in de cosmetica-industrie, vooral in huidverzorgingsproducten, als natuurlijke geuren. Linalool en limoneen komen vooral veel voor in schoonheidsproducten, terwijl menthol wordt aangetroffen in tandpasta en zorgt voor een frisse smaak.
Daarnaast kunnen terpenen ook gebruikt worden als natuurlijke conserveringsmiddelen. Op deze manier kan de verspreiding van bacteriën in voedsel en natuurlijke cosmetica worden voorkomen.
Korte reis naar school: Biologie en scheikunde staan op het programma
Biologisch gezien zijn terpenen mogelijk te vinden in alle bestaande plantensoorten. Hun doel is om insecten aan te trekken voor bestuiving door hun unieke aroma, maar tegelijkertijd, als een natuurlijk insecticide, ook te beschermen tegen ongedierte.
Terpenen zijn in principe koolwaterstofmoleculen, meer bepaald zijn ze een groep natuurlijke, olieachtige en aromatische koolwaterstofverbindingen. Alle terpenen hebben de basisstructuur gemeen – het is een eenvoudig koolstofkader met vijf atomen – maar er zijn enkele verschillen in uiterlijk en specifiek aroma.
Vanwege hun chemische status als secundaire metabolieten, waarbij terpenen goed zijn voor ongeveer 60% van alle fytochemicaliën, zijn ze niet van vitaal belang voor een plant, dus ze kunnen worden geëxtraheerd zonder de plant in gevaar te brengen.
Cannabis, cannabinoïden en terpenen: een overzicht
Terpenen zijn onder andere een van de redenen waarom er zo’n verscheidenheid aan verschillende cannabisplanten is, omdat ze elke soort zijn eigen aroma geven.
Er zijn ongeveer 200 verschillende terpenen geïdentificeerd in cannabisplanten, maar slechts een paar daarvan zijn geconcentreerd genoeg om als significant te worden beschouwd.
De cannabis terpenen zijn voornamelijk te vinden in de bloemen, maar alleen vrouwelijke hennepplanten kunnen terpenen vormen.
Hennep bevat een aantal belangrijke cannabinoïden, zoals CBD, CBG, CBC en CBN. Maar industriële hennep bevat ook flavonoïden en terpenen. Omdat verschillende cannabissoorten verschillende terpeenprofielen hebben, is de geur van elke soort ook individueel.
In CBD-producten kan een hoge concentratie terpenen het positieve effect van cannabinoïden versterken. De synergie van cannabinoïden en terpenen wordt het entourage-effect genoemd. Dit betekent dat een combinatie van verschillende stoffen, d.w.z. een plantenmengsel, een hogere biologische activiteit heeft dan een geïsoleerde zuivere stof.
Elke terpeen heeft zijn eigen voordelen. In de meeste hennepvariëteiten zijn de terpenen myrceen, limoneen, pineen, linalool en caryofylleen te vinden. Oliën met een hoog aandeel linalool en myrceen, d.w.z. terpenen die bekend staan om hun ontspannende eigenschappen, zijn bijzonder effectief voor de slaap. CBD-oliën met terpenen zoals caryofylleen of limoneen kunnen helpen om de energiebalans en -concentratie te verhogen.
Terpenen bieden echter ook andere therapeutische functies. Ze zijn onder andere ontstekingsremmend, antitumorisch, pijnstillend en antimicrobieel.
De terpenen stellen zich voor: aroma, voorkomen en effect
Myrceen
Myrceen terpenen worden meestal geassocieerd met CBD omdat ze het product zijn typische aardse smaak geven. In cannabis is myrceen de kleinste terpeen, maar het is een van de best onderzochte terpenen.
Aroma: Mango, tropisch fruit, kruidnagel, lichte citrusnoot
Gebeuren: Hennep, mango, tijm, citroengras, pepermunt, salie en hop
Effect: ontspannend, rustgevend, antibacterieel, antimicrobieel, ontstekingsremmend, pijnstillend en ontspannend
Limoneen
Limoneen is de terpeen die het meest voorkomt in planten. Het wordt ook aangetroffen in veel hennepextractproducten en maakt het aromaprofiel van elke CBD-olie compleet. Het toevoegen van limoneen aan CBD-olie kan ook de absorptiesnelheid van andere terpenen verhogen.
Aroma: Limoneen, citroenen, grapefruit, pepermunt
Gebeuren: Sinaasappels, oregano, anijs, koriander, jeneverbes en rozemarijn
Effect: stemmingsverbeterende, ontstekingsremmende, anxiolytische, bevordert het vermogen om zich te concentreren en te denken
Pineen
Pineen of alfa-pineen zijn overal in de natuur te vinden en zitten in verschillende hennepvariëteiten. Deze terpeen is al gewaardeerd in de traditionele Chinese geneeskunde vanwege zijn therapeutische eigenschappen.
Aroma: houtachtig, aards, kruidig
Voorkomen: hennep, dennen, dennennaalden, terpentijn, dille, rozemarijn en basilicum
Effect: anxiolytisch, ontstekingsremmend, antibacterieel en bronchodilateraal
Linalool
Een andere veel voorkomende terpeen in hennep is linalool. In aromatherapie wordt het voornamelijk gebruikt voor ontspanning. Op insecten heeft de geur van linalool echter een afschrikwekkend effect.
Aroma: bloemig, delicaat, lavendel, roos
Gebeuren: Hennep, rozen, lavendel, gember, koriander, oregano en tijm
Effect: slaapbevorderend, anxiolytisch en ontspannend
Caryofylleen
Caryofylleen is een van de meest voorkomende terpenen en staat ook bekend als bèta-caryofylleen. De meest intrigerende eigenschap van deze terpeen is het vermogen om op dezelfde manier met het endocannabinoïdesysteem te interageren als cannabinoïden.
Aroma: peperig, kruidig, houtachtig
Gebeuren: Hennep, kruidnagel, kaneel, peper, vijgen en volle granen
Effect: pijnstillend, ontspannend en ontstekingsremmend
Humulen
De terpeen humuleen is vooral verantwoordelijk voor de smaak van bier.
Aroma: aards, houtachtig, kruidig
Gebeuren: Peper, basilicum, kruidnagel, koriander en salie
Effect: ontstekingsremmend
Eucalyptol
Eucalyptol is vooral populair voor koude baden en massageoliën.
Aroma: verfrissend, koel
Gebeuren: Hennep, eucalyptus, munt, rozemarijn, tea tree, bijvoet, basilicum en salie
Effect: antioxidant en antibacterieel
Geraniol
Vanwege het aroma wordt geraniol gebruikt voor parfums, lichaamsoliën en andere cosmetica.
Aroma: delicaat, bloemig, roze
Gebeuren: Geraniums, citroenen en cannabis
Effect: antioxidant en slaapbevorderend
Ocimen
Aroma: Kruiden, hout
Gebeuren: Munt, peper, mango’s, basilicum, kumquats en orchideeën
Effect: antibioticum , antiviraal en antiseptisch
EsScential – Terpenen in aromatherapie
Terpenen spelen ook een rol in aromatherapie, die al bekend was in het oude Egypte (zonder oliebalseming hadden mummies niet zo lang en goed bewaard kunnen blijven). De geurige geur van de essentiële oliën wordt therapeutisch gebruikt om het welzijn te verhogen en ongemak te verlichten.
Kortom, aromatherapie gaat ervan uit dat bepaalde geuren onze hersenactiviteit positief kunnen beïnvloeden. Van fruitige citrusaroma’s wordt gezegd dat ze zon in de geest brengen en creativiteit stimuleren, terwijl lavendelgeur een ontspannend effect op het lichaam zou hebben. Natuurlijk reageert elke persoon anders op bepaalde geuren, maar toch zijn talloze mensen overtuigd van het effect.
Hoewel de meeste actieve farmaceutische ingrediënten grote moleculen hebben, zijn de terpeenmoleculen zo klein dat ze rechtstreeks in ons centrale zenuwstelsel kunnen gaan en van daaruit hun volledige effect kunnen ontvouwen.